Perzische kippensoep met gember en kurkuma

 

ANTI-GRIEP SOEP

Om ons heen wordt de een na de ander geveld door het griepvirus.
En wat doen wij ? Wij koken soep!

Perzische kippensoep met gember en kurkuma wel te verstaan. Het perfecte middel bij griep.

Het is wel bekend dat je van een goede kippenbouillon opknapt.
Daarnaast heeft gember vele geneeskrachtige toepassingen, waaronder zijn verwarmende werking. Het stimuleert je afweersysteem, is koortswerend en ontsmettend, en verhoogt de biologische beschikbaarheid van vitaminen en mineralen.
Kurkuma, oftewel geelwortel, is een veelgebruikt ingrediënt in de Perzische keuken . Het is een belangrijke antioxidant en geeft ook je immuunsysteem een flinke opkikker.
Ook de raapjes, kleine knolletjes (meiraap, verkrijgbaar bij SuperPersis) zijn in Iran veel gebruikt omdat ze zo boordevol vitaminen en mineralen zitten. Ze zijn ontstekingsremmend en hebben onder andere een heilzame werking bij aandoeningen van de luchtwegen. Wie ziek is, krijgt soep met meiraap.

Reden genoeg dus om dit recept met jullie te willen delen.  Zodat al onze rillende, niesende en snotterende klanten weer snel opknappen en gezellig een kopje thee komen drinken in de winkel. 😉   Alle ingrediënten zijn bij Super Persis verkrijgbaar.

SUPER PERSIS RECEPT
PERZISCHE GEMBER/KURKUMA KIPPENSOEP

• 900 gram kippenpoten en dijen zonder vel
• 6 kopjes/ 1,5 l water
• 1 ui, geschild en in parten gesneden
• 4 tenen knoflook, geperst
• 1 grote wortel, geschild en gesneden
• 1 grote steel bleekselderij
• 1 middelgrote raap
• 1 roodbruine aardappel (zoals roseval) ongeveer 225 gram
• 2 theelepels zeezout
• ½ theelepel vers gemalen peper
• 2,5 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt
• 2,5 cm verse kurkumawortel, geschild en geraspt óf ½ theelepel gemalen kurkuma
• 2 laurierbladen

Om te garneren:
• ¼ kop verse gehakte koriander of peterselie
• 1 verse limoen

1] Verwarm een middelgrote pan met een dikke bodem op een middelhoog vuur. (er is geen olie nodig) en bak de kip aan tot alle kanten licht gebruind zijn.

2] Giet het water erbij en breng aan de kook. Het schuim dat zich vormt schep je weg.

3] Voeg de rest van de ingrediënten toe aan de bouillon en breng aan de kook. Zet het vuur laag, doe het deksel op de pan en kook 1 uur.

4 ]Vlak voor het serveren, verwijder je de laurierbladeren. Als je niet van botten in je soep houd, pluk je het kippenvlees van de botjes en doe het vlees terug in de soep.
Voeg de koriander toe en een of twee scheutjes limoensap. Roer de soep even goed, proef en breng eventueel op smaak met zout, peper of limoensap naar smaak.

5] Serveer met lekker vers brood (en boter)

Nush-e-joon (eet smakelijk